Skip to content

Doodgaan, het laatste afscheid, de uitvaart. We denken er liever niet over na. Terwijl we vroeg of laat allemaal met de dood te maken krijgen. Als het moment dan daar is, dat ik bij een familie binnenstap, die net hun dierbare hebben verloren, krijg ik meer dan eens te horen, dat ze niet weten wat hun dierbare had gewild. Want het bespreken van de uitvaartwensen is nooit gebeurd. En dat is een gemiste kans!

Veel vragen zijn onbeantwoord

Uiteindelijk lukt het gelukkig altijd om een mooi afscheid te organiseren voor degene die er niet meer is. Maar het neemt veel meer tijd en energie van de nabestaanden in beslag. Want wat zou degene die er niet meer is gewild hebben? Wordt het begraven of cremeren, kiezen we een kist of een mand of nog anders? Welke locatie is geschikt voor de uitvaart? Wie krijgen er een kaart en wat voor kaart willen we? En ga zo maar door. Over alles moet nagedacht worden en met elkaar worden besproken. Dan gebeurt het ook nog wel, dat niet iedereen het met elkaar eens is. Dat geeft heel veel keuzestress.

Wees goed voorbereid

Steeds vaker zit ik aan tafel met mensen die wel alvast over willen nadenken over het onvermijdelijke en hun uitvaartwensen willen bespreken. Dit is vaak om verschillende redenen. Soms is degene ziek en wil alvast het afscheid bespreken, omdat dat rust brengt voor zichzelf, maar ook voor de nabestaanden. Zij kunnen zich dan volledig richten op het samenzijn en het afscheid nemen. Ook komt het voor, dat er zeer specifieke wensen zijn die men graag vast wil leggen voor de nabestaanden, voor als het ooit zover is. De meest voorkomende redenen is het ontlasten van de kinderen, dat het voor hen duidelijk is wat ze willen en ook wie ze moeten bellen als het zover is.

Uitvaartverzekering

De laatste tijd komen er ook veel vragen van mensen die zich afvragen of ze wel goed verzekerd zijn voor hun afscheid zoals zij die voor ogen hebben. Ze willen niet, dat als het zover is hun kinderen hiermee worden belast. Men weet vaak niet hoe ze verzekerd zijn. Ook is er soms geen verzekering en wil men weten welk bedrag moeten ze reserveren voor het afscheid zoals zij dit voor ogen hebben. Wilt u hier meer over weten? In deze video vertel geef ik hier tips over. Heeft u vragen over uw verzekering? Neem gerust contact met mij op, ik kan uw polis bekijken en u precies vertellen waar u op kunt rekenen. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Wensen bespreken

Ik zeg altijd: “praten over de dood is niet doodeng, maar doodgewoon!” Maar vaak vindt men het moeilijk om het gesprek over de uitvaartwensen met elkaar te beginnen. Kinderen willen hun ouders immers niet de indruk geven, dat ze bezig zijn met hun dood. En dat is begrijpelijk! Mijn tip is om het bij jezelf te houden en te benoemen dat het je als kind rust geeft als het is besproken. En achteraf valt zo’n gesprek vaak erg mee! Het is mogelijk om De Uitvaartwens in te schakelen, voor begeleiding in of bij het gesprek. In deze video vertel ik over een dergelijk gesprek, wellicht geeft dit handvaten om een gesprek aan te gaan!

Wensenboekje

Als de wensen besproken zijn of worden, is het handig om dit op een plek vast te leggen. De Uitvaartwens heeft een wensenboekje, waar alle wensen in vastgelegd kunnen worden en waar bovendien nog meer vragen in staan, waar men vaak niet aan denkt. Het boekje is een goede leidraad bij het gesprek, maar kan ook helpen als het gesprek te moeilijk is. Het Uitvaartwensenboekje is gratis te verkrijgen, vraag het aan via de site via onderstaande button!

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”