Kiezen voor begraven

De keuze voor begraven is een lastige keuze. Men wil de nabestaanden niet opzadelen met onderhoud van het graf en de keuze voor verlengen, met de daarbij behorende kosten of de keuze voor ruimen. Heeft begraven daardoor in populariteit afgenomen? Door de opkomst van begraven in de natuur lijkt dit alles behalve zo te zijn. Daardoor gaat met weer meer kiezen voor begraven.

Begraven op een algemene begraafplaats

Wie er kiest voor begraven op een algemene begraafplaats heeft meerdere keuzes. Zo is er de keuze tussen een particulier of een algemeen graf, ook wel gemeentegraf genoemd. De laatste keuze wordt zelden gemaakt en heeft ook relatief weinig bekendheid. Wat is het verschil nu eigenlijk?

Algemeen graf

Een algemeen graf is ook bekend onder de naam gemeentegraf. Deze keuze is veel goedkoper dan een particulier graf, maar je hebt dan ook minder rechten en keuzes. Een algemeen graf is twee of drie lagen diep. In een dergelijk graf liggen meerdere personen begraven die geen connectie met elkaar hebben. Je komt dus als het ware bij vreemden in een graf terecht. Je koopt ook geen grafrecht, 10 jaar na de laatste bijzetting in een algemeen graf heeft de gemeente het recht om het graf te ruimen. Zij hoeven hiervoor geen toestemming te vragen aan de nabestaanden; er is immers geen recht gekocht. Dit is ook de reden waarom een algemeen graf prijstechnisch zo voordelig is. Je betaalt eenmalig een vast tarief en er zijn geen verdere bijkomende kosten meer. Hiervoor kiest men dus vaak als er geen geld is, of als iemand graag begraven wil worden, maar de nabestaanden hebben niets met begraven en zij zullen het graf dan ook niet vaak of helemaal niet bezoeken.

Particulier graf

De naam particulier graf zegt het al, dit graf is van jezelf. Je pacht het graf voor een vooraf afgesproken periode. Oneindig grafrecht bestaat niet meer in Nederland, behalve op een natuurbegraafplaats. Hier kom ik later op terug.

In Nederland geldt dat er na het bijzetten 10 jaar grafrust geldt, dat betekent, dat het graf niet voortijdig geruimd mag worden. De minimale grafrechten bij een nieuw graf zijn dus altijd 10 jaar. Als er de wens is van een echtpaar om beiden in het graf begraven te worden, adviseer ik altijd om bij aanvang voor 20 jaar grafrecht te kiezen. Maar dit moet natuurlijk financieel wel mogelijk zijn, want begraven is een dure keuze ten opzichte van cremeren. Naast de kosten voor het grafrecht, zijn er ook kosten voor het begraven en onderhoud van de begraafplaats. Waarom adviseer ik dan 20 jaar? Een langere periode afspreken is vaak verhoudingsgewijs voordeliger. Daarnaast moet er altijd weer 10 jaar grafrust zijn na bijzetting van de laatst overledene. Dus spreek je voor 10 jaar af en twee jaar later overlijdt de ander, dan moet je de grafrechten weer aanvullen tot tenminste 10 jaar.

Na afloop van het afgesproken grafrecht komt de vraag of de rechthebbende wil verlengen of dat er afgezien wordt van het graf. In het laatste geval heeft de begraafplaats het recht om het graf te ruimen wanneer ze dit willen, dat kan snel zijn na afloop maar ook jaren duren. En het blijft een lastige keuze voor de nabestaanden om te maken.

Kiezen voor begraven in de natuur

Begraven in de natuur is enorm aan populariteit gestegen. De natuurbegraafplaatsen komen dan ook figuurlijk als paddenstoelen uit de grond. Want de realisatie van een natuurbegraafplaats gebeurt niet zomaar.

Wat is natuurbegraven eigenlijk?

Natuurbegraven is de meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Het grafrecht is voor eeuwig. Na de begrafenis wordt de overledene als het ware terug gegeven aan de natuur. Een natuurbegraafplaats is vaak onderdeel van een recreatiegebied. Vandaar dat er ook voorwaarden zijn aan deze manier van begraven. Maar men kiest ook vaak om deze reden om hier hun dierbare te begraven.

Voorwaarden voor begraven in de natuur

Om op een natuurbegraafplaats te mogen begraven is het belangrijk dat alles wat wordt begraven afbreekbaar is. Dit brengt dus beperkingen met zich mee in de keuze van kleding en het omhulsel van het lichaam. De kleding moet afbreekbaar zijn en dus bestaan van natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Het omhulsel moet ook afbreekbaar zijn, dus er kan gekozen worden voor onbewerkt hout, riet of een wade. Na de begrafenis mogen de eventuele bloemen nog twee weken blijven liggen. Daarna worden ze weggehaald en mag er niets meer op het graf worden gelegd. Het graf wordt terug gegeven aan de natuur en deze mag zijn gang gaan.

Wat kost begraven in de natuur?

De aanschaf van een graf (enkel of dubbel) gebeurt vaak nog bij leven. Het is mogelijk om van tevoren al je plek uit te zoeken en dit kost niets extra. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de plek die je uitkiest en pacht deze grond voor eeuwig. Om het moment van begraven is er ook nog het tarief voor begraven, maar daarna wordt er nooit meer iets in rekening gebracht.

Natuurbegraafplaats Geestmerloo

In Noord-Holland hebben we één natuurbegraafplaats, Geestmerloo. Deze ligt in Koedijk midden in een recreatiegebied. In onderstaande video, gemaakt op Geestmerloo, vertel ik meer over natuurbegraven.

Wil je meer informatie over begraven, de kosten en de mogelijkheden voor jouw persoonlijke afscheid? Neem dan gerust contact met mij op. Ik informeer je graag en natuurlijk geheel vrijblijvend.

uitvaartwens-magazine-over-afscheid

Over Afscheid -
Een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is.

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid.

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Marion Horvers
De mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders en maatwerk. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

Werken in de uitvaart is mijn passie en een tevreden familie is de mooiste beloning. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen. Ik wilde het verschil kunnen maken in de moeilijkste periode in het leven van nabestaanden. Je kunt een afscheid één keer doen en dat moet perfect.

Play Video

"Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten."

Meest recente blogs

Opbaren

De keuzes voor het opbaren

Madou-met-Bram-klein

Kinderen en uitvaart

Uitvaartverzekeringen-site

Uitvaartverzekeringen

Opbaren

Inspiratie voor een unieke uitvaart