De keuzes voor het opbaren
Voor het opbaren van een overleden dierbare is aandacht en tijd nodig. Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste onderdelen van het afscheid nemen. Goed visueel afscheid kunnen nemen helpt in het rouwproces. Denk hier niet te gemakkelijke over, neem de tijd voor dit belangrijke besluit. Wat wil je dat er met jouw lichaam of die van jouw dierbare moet gebeuren in de periode tussen het overlijden en de dag van het afscheid?
Ik vind het belangrijk om families te informeren over de keuzes die er zijn voor het opbaren van hun dierbare. Zij zijn degenen die deze keuze moeten maken, niet een uitvaartbegeleider. Het opbaren gaat in verschillende stappen. Voor elke stap is er een keuze te maken. Ik houd regelmatig informatiebijeenkomst over het opbaren. Opbaren is een kunst en moet goed verlopen. Er zijn zoveel keuzes en stappen in dit proces, men is zich daar vaak niet van bewust. Wat is er dan te kiezen? Ik vertel graag meer over de kunst van het opbaren.
Wanneer gaan we opbaren?
Belangrijk! Er is tijd. Er wordt te vaak te snel gehandeld, maar er hoeft echt niet binnen een uur een opbaring worden gedaan bij een overledene. Naasten moeten eerst de tijd nemen om te wennen aan het idee dat hun dierbare er niet meer is. En de tijd krijgen om in alle rust de keuzes te maken die bij hen passen voor het opbaren. Want wellicht moet er nog familie langskomen. Dus belangrijk om ook voor het wanneer een keuze te maken zonder overvallen te worden.
Waar opbaren?
Waar gaat jouw dierbare opgebaard worden? Is er wel een wens voor opbaren, want soms is deze er niet. Als er een keuze is voor opbaring, is het belangrijk dat de naasten worden geïnformeerd over de mogelijke locaties hiervoor. Thuis opbaren is de meest intieme vorm van opbaring. Maar niet iedereen kan of wil dit in huis. Dan is het belangrijk een geschikte locatie te zoeken die past bij de overledene en de familie. Een uitvaartbegeleider weet als geen ander welke locaties er in de omgeving beschikbaar zijn. Ook hier is weer belangrijk dat de familie de keuze maakt!
Hoe opbaren?
Hoe gaat jouw dierbare opgebaard worden? Welk omhulsel is hiervoor gewenst en wat voor keuzes zijn er hierin te maken? Die zijn ook weer divers. Er zijn allang meer keuzes naast de standaard kisten. Een kist kan gepersonaliseerd worden door middel van een wrap of persoonlijke tekeningen, maar we hebben ook een mand, een opbaarplank of -schaal in combinatie met een wade, waar ook weer veel persoonlijke keuzes voor te maken zijn. Wordt iemand begraven in de natuur, dan zijn de keuzes weer beperkter dan bij een crematie. En we worden ook steeds duurzamer, ook daarin zijn veel keuzes.
Waarmee?
Voor het conserveren van het lichaam van jouw dierbare zijn meer keuzes dan de bekende koelplaat. Is er geen wens voor een opbaring, dan brengen we de overledene naar een centrale koeling om te conserveren. Bij een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum kiest men al snel voor de opbaring met de koelplaat. Maar er is daarnaast bijvoorbeeld ook een keuze voor opbaren met de inzet van thanatopraxie (lichte balseming), het gebruik van een koeling is dan overbodig. Men associeert de dood wordt vaak met koud, dit komt door de inzet van een koelplaat. Maar met een andere keuze wordt het lichaam van de overledene meer aanraakbaar, omdat het de omgevingstemperatuur aanneemt.
Daarnaast is er ook de keuze om niets te doen en de natuur zijn gang te laten gaan. Een thuisopbaring is dan ook nog steeds mogelijk. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat een achteruitgang sneller kan gaan. Maar ook een dergelijke opbaring begeleiden we stapsgewijs. Soms voelt het beter om niet meer met het lichaam iets te doen. We combineren deze vorm van opbaring ook nog wel eens met graszoden. Zij hebben van zichzelf een verkoelende en luchtzuiverende werking. En met de inzet van een afbreekbare milieuhoes kunnen we een opbaring thuis laten voortduren.
Kortom, opbaren is een kunst en de juiste keuzes maken is zo belangrijk!
De laatste verzorging
Alle voorgenoemde stappen hebben een gezamenlijke stap, namelijk de laatste verzorging. Het kan heel helend en warm zijn om als naaste familie hierin een rol te hebben. Dit kan zijn van het er alleen bij zijn en kijken, het aantrekken van de sokken, tot het wassen en kleden van de overledene. Ik nodig de naaste familie altijd uit om hierin een rol te hebben. Een rol waar zij zich prettig bij voelen. Ook hier is informeren weer belangrijk. Bijvoorbeeld het sluiten van de ogen en mond van een overledene. Wat voor technieken gebruiken we hiervoor? Voor het sluiten van de ogen brengen we meestal oogkapjes in. Deze kapjes zorgen ervoor dat de ogen hun natuurlijke bolling houdt en ook dat het oog gesloten blijft. Natuurlijk beslist de familie of zij dit ook wensen.
Voor het sluiten van de mond kan een kinsteun worden gebruikt, maar de resultaten zijn veel mooier als wij sluiten met behulp van een binnensmondse hechting. Dit klinkt eng en misschien zelfs een beetje luguber, maar er is niets van te zien. Een familie mag hierbij altijd aanwezig zijn als wij dit doen, maar ik adviseer ze dit niet te doen. We hebben geen geheimen, maar niet alles hoeft visueel te zijn voor nabestaanden. Het voegt voor hun niets toe om te zien hoe wij dit doen en ik ben zelf ook heel terughoudend met de details hierover. Wat voor mijzelf een belangrijke graatmeter is, is dat ik er zelf ook niet bij wilde zijn bij mijn eigen vader!
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een opbaring of hier eens een vrijblijvend gesprek over hebben? Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Over Afscheid -
Een doodgewoon magazine
Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is.
Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid.
Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.
Deel dit blog op Social Media
Marion Horvers
De mens achter De Uitvaartwens
Elke uitvaart is anders en maatwerk. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.
Werken in de uitvaart is mijn passie en een tevreden familie is de mooiste beloning. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen. Ik wilde het verschil kunnen maken in de moeilijkste periode in het leven van nabestaanden. Je kunt een afscheid één keer doen en dat moet perfect.
"Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten."