Skip to content

Verzekering

We zijn in de dagelijkse gang van zaken niet bezig met onze verzekering voor de uitvaart. Veel mensen hebben zo’n verzekering en vaak al heel lang, soms zelfs nog afgesloten door de ouders. Het algehele gevoel is: ik ben verzekerd voor mijn uitvaart. Maar weet u ook hoe u bent verzekerd? Vaak weet met dat niet en blijkt het tegen te vallen. Het moment dat men hier achter komt, is vaak als de uitvaart geregeld moet worden. Er blijkt veel onbekend te zijn hierover. Maar welke vormen van verzekering zijn er eigenlijk? Ik zal ze kort hieronder benoemen.

De overlijdensrisicoverzekering: De naam zegt het al, het risico op overlijden is verzekerd. U betaalt maandelijks een premie, maar spaart niet tot een bedrag. Deze polis heeft vaak een einddatum (die vaak ook nog op relatief jonge leeftijd ligt) en na deze datum bent u dus niet meer verzekerd en staat u feitelijk met lege handen.

De kapitaalverzekering: Hierbij is een bepaald bedrag verzekerd. Elke maand betaalt u inleg hiervoor. Deze verzekering keert uit na het overlijden. Soms wordt deze na een bepaalde periode premievrij en soms betaalt u zolang als u leeft. Naarmate uw leeftijd hoger wordt, kan de premie meestijgen. Het loont soms de moeite om na te gaan of de polis premievrij gemaakt kan worden.

De naturaverzekering: Ook dit is vaak een potje met geld, echter deze verzekering keert rechtstreeks uit aan de uitvaartondernemer. Is het verzekerde bedrag hoger dan de kosten van de uitvaart, dan kan er geen aanspraak worden gemaakt op het resterende bedrag.

De dienstenverzekering: Ook hier zegt de naam het al, de polis verzekert de diensten zoals de kist, opbaring, rouwbrieven, uitvaart, consumpties en rouwvervoer. De eigen keuze hierin is zeer beperkt en afwijking van de verzekerde diensten betekent altijd bijbetalen. En dat kan soms behoorlijk oplopen.

Het is belangrijk dat u van tevoren weet of u goed bent verzekerd en of de verzekering ook bij u past en bij de uitvaartwensen die u heeft. Ook is het goed om te weten, dat er altijd keuzevrijheid is voor een andere (lokale) uitvaartverzorger en dat men hierin niet gebonden is aan de organisatie waar de verzekering loopt. Een dienstenverzekering kan ook omgezet worden naar een geldbedrag. Vaak is dit wel lager, maar is het goed mogelijk om een persoonlijke uitvaart te organiseren, zonder dat er veel bijbetaald hoeft te worden.

Heeft u een uitvaartverzekering, maar is het voor u niet duidelijk hoe u verzekerd bent? Ik kijk graag met u mee en informeer u geheel vrijblijvend hierover. Neemt u gerust contact met mij op!