Skip to content

We zijn in de dagelijkse gang van zaken niet bezig met onze verzekering voor de uitvaart. Veel mensen hebben zo’n uitvaartverzekering en vaak al heel lang, soms zelfs nog afgesloten door de ouders. Het algehele gevoel is: ik ben verzekerd voor mijn uitvaart. Maar weet u ook hoe u bent verzekerd? Vaak weet met dat niet en blijkt het tegen te vallen. Het moment dat men hier achter komt, is meestal als de uitvaart geregeld moet worden. Er blijkt veel onbekend te zijn hierover. Maar welke vormen van verzekering zijn er eigenlijk?

Overlijdensrisicoverzekering

De naam zegt het al, het risico op overlijden is verzekerd. U betaalt maandelijks een premie, maar spaart niet tot een bedrag. Deze polis heeft vaak een einddatum (die vaak ook nog op relatief jonge leeftijd ligt, meestal 30 jaar na afsluiten). Na de einddatum bent u dus niet meer verzekerd en staat u feitelijk met lege handen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Hierbij is een bepaald bedrag verzekerd. Elke maand betaalt u inleg hiervoor. Deze verzekering keert uit na het overlijden. Soms wordt deze na een bepaalde periode premievrij en soms betaalt u zolang als u leeft. Naarmate uw leeftijd hoger wordt, kan de premie meestijgen. Het loont soms de moeite om na te gaan of de polis premievrij gemaakt kan worden. Zeker wanneer u ook nog beschikt over spaargeld, is het door blijven betalen van premie soms een dure keuze.

Natura uitvaartverzekering

Dit is een verzekering die rechtstreeks uitkeert aan de uitvaartondernemer. Ook dit is vaak een potje met geld. Is het verzekerde bedrag hoger dan de kosten van de uitvaart, dan kan er geen aanspraak worden gemaakt op het resterende bedrag. Dit blijft dus bij de verzekering.

Diensten uitvaartverzekering

Een diensten uitvaartverzekering keert, zoals de naam al doet vermoeden na overlijden uit in diensten zoals de kist, opbaring, rouwbrieven, uitvaart, consumpties en rouwvervoer. De uitvaart moet worden uitgevoerd door de maatschappij waar de verzekering loopt. De eigen keuze is meestal zeer beperkt en afwijking van de verzekerde diensten betekent altijd bijbetalen. En dat kan soms behoorlijk oplopen. Deze polis vertegenwoordigt ook een waarde, die wel uitgekeerd kan worden. De verzekeraar waarschuwt dan vaak dat u dan duurder uit bent, maar laat u niet misleiden. U kunt altijd meerder offertes aanvragen, zoals bij de verzekering en de uitvaartorganisatie van uw keuze.

De Uitvaartvereniging

Er bestaat ook een lidmaatschap van de plaatselijke uitvaartvereniging. Hiervoor wordt (periodiek) contributie betaald. De uitvaartvereniging verzorgt dan de uitvaart en vergoedt de diensten tot een bepaald bedrag, het is vergelijkbaar met een dienstverzekering, maar dan beperkter. Het is een misverstand dat een uitvaartvereniging de volledige uitvaartkosten op zich neemt. Het voordeel zit vaak in een verenigingsgebouw wat gebruikt kan worden voor de opbaring en vergoeding voor de kerkdienst. Ook hier bestaat vrije keuze, al werkte niet elke vereniging hieraan mee. Indien je ervoor kiest om de uitvaartverzorger van je eigen keuze in te schakelen, vergoeden sommige verenigingen niets. Anders vergoeden het standaard bedrag. De situatie per vereniging is verschillend, dus het is verstandig om hier nader naar te informeren.

Uw persoonlijke situatie

Het is belangrijk dat u van tevoren weet of u goed bent verzekerd en of de verzekering ook bij u past en bij de uitvaartwensen die u heeft. Ook is het goed om te weten, dat er altijd keuzevrijheid is voor een andere (lokale) uitvaartverzorger en dat men hierin niet gebonden is aan de organisatie waar de verzekering loopt. Een dienstenverzekering kan ook omgezet worden naar een geldbedrag. Vaak is dit wel lager, maar is het goed mogelijk om een persoonlijke uitvaart te organiseren, zonder dat er veel bijbetaald hoeft te worden.

Heeft u een uitvaartverzekering, maar is het voor u niet duidelijk hoe u verzekerd bent? Ik kijk graag met u mee en informeer u geheel vrijblijvend hierover. Neemt u gerust contact met mij op of vraag vrijblijvend een offerte aan.



Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”