Skip to content

Een uitvaartverzekering

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten, vaak hebben ouders dit al bij geboorte geregeld voor hun kinderen en loopt deze verzekering ongemerkt door. Met regelmaat blijkt als ik mij verdiep in de polissen van een overledene, waarvoor ik de uitvaart verzorg, dat er nog polissen zijn waar de familie niets van weet. Of men is in de veronderstelling dat er een polis is, maar deze blijkt lang geleden al afgekocht of uitgekeerd te zijn.

Er zijn een aantal varianten qua verzekering. De bekendste is de kapitaalverzekering, deze keert bij overlijden een gegarandeerd bedrag uit. Deze polissen leveren de minste vragen op. Daarnaast is er de naturapolis. Bij deze polis is de uitvaart tot een bepaald bedrag verzekerd. Deze polis keert rechtstreeks uit aan de uitvaartondernemer ter hoogte van de factuur, de familie ontvangt geen geldbedrag. Als de nota lager is dan het verzekerde bedrag, wordt het verschil dan ook niet uitgekeerd aan de nabestaanden. Dan zijn er ook nog de dienstenpolissen, veelal afgesloten bij een van de grotere uitvaartorganisaties. Een dergelijke polis keert uit in diensten, die in de polis gespecificeerd staan. In grote lijnen is de uitvaart verzekerd, maar de keuzevrijheid is er niet of heel beperkt. De uitvaart wordt verzorgd door de maatschappij waar de verzekering is afgesloten. De kist, het aantal rouwbrieven, koffie met cake en soms ook de locatie van de uitvaart zijn al bepaald. Vaak past deze uitvoering helemaal niet bij de persoonlijke wensen van de nabestaanden, maar voelen ze dat ze feitelijk geen keus hebben. Andere keuzes maken bij uitvoering van deze polis kan een hoge rekening veroorzaken aan het einde van de rit. Wat bij veel mensen onbekend is, is dat u ook de waarde van een dergelijke polis kunt laten uitkeren. Deze is altijd lager dan de waarde van de diensten, maar het geeft u de vrijheid om uw eigen uitvaartverzorger te kiezen en eigen keuzes te maken voor de uitvaart. En dit hoeft niet te betekenen dat de uitvaart uiteindelijk duurder wordt.

Hebt u (nog) geen verzekering? Dan is het raadzaam om na te gaan of er andere financiële middelen zijn waarmee u te zijner tijd de uitvaart kunt bekostigen. Een verzekering is niet altijd voordeliger, zeker niet als deze op latere leeftijd wordt afgesloten.

Heeft u een uitvaartverzekering? Het loont de moeite om deze eens na te kijken op wat er nu verzekerd is en hoe dit past bij uw wensen voor uw uitvaart. En heeft u daar vragen over? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik adviseer u graag vrijblijvend hierover.


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”