Thanatopraxie: een lichte balseming
Als iemand overlijdt en (thuis) wordt opgebaard, gaat men er eigenlijk vanuit dat er altijd gebruik gemaakt wordt van een koeling, om het lichaam zo te conserveren. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden voor een opbaring, zoals de mogelijkheid voor een lichte balseming, officieel thanatopraxie geheten. Alleen worden dit vaak niet benoemd naar de nabestaanden. En dat is een gemis, want als nabestaande wil je graag goed en vooral volledig geïnformeerd worden over de mogelijkheden, zodat je zelf de keuze kunt maken in plaats van dat deze voor je wordt gemaakt.
Nog onbekend
Als er sprake is van een thuisopbaring of opbaring in een 24-uurskamer, dan bespreek ik met de familie altijd de mogelijkheid tot het balsemen van het lichaam van hun dierbare. En soms nog zelfs met degene zelf voor het overlijden. Bijna altijd is er de verbazing dat de optie van het balsemen ook mogelijk is. Vaak heeft men hier nog nooit over gehoord of denken ze dat dit exclusief is voorbehouden aan leden van het Koninklijke familie. Dat is deels waar, omdat bij leden van het Koninklijk Huis een volledige balseming wordt toegepast. Maar sinds 2010 is de thanatopraxie behandeling, een lichte balseming die ongeveer 10 dagen stand houdt, ook in Nederland toegestaan. Buiten Nederland is deze methode al langer bekend en wordt dit zelfs op grote schaal toegepast.
Voordelen van thanatopraxie
En wat zijn dan de voordelen van een thanatopraxie, oftewel een lichte balseming? Het eerste voordeel is al dat het gebruik van een koeling overbodig is en daardoor het lichaam dus niet zo koud aanvoelt, dit neemt de temperatuur van de omgeving aan. Ook is het rustiger, er is niet het hinderlijke geluid van een koeling en het aan- en uitslaan hiervan. Door de behandeling verdwijnen tevens verkleuringen en vlekken van het lichaam. De bekende verkleuringen, die bij het koelen van het lichaam na een paar dagen ontstaan, blijven uit. Het lichaam is prettiger om aan te raken voor de nabestaanden en blijft dus langer “in tact”. Zeker in de warme zomerperiode kan een thuisopbaring met thanatopraxie prima plaatsvinden. Bovendien blijven nare geurtjes uit.
Hoe wordt deze lichte balseming gegeven?
Als ik de mogelijkheid tot thanatopraxie / lichte balseming bespreek met de familie, denkt men vaak dat dit betekent dat wij het lichaam inzalven, dit geeft aan hoe onbekend deze methode feitelijk is. Maar dat is niet wat er gebeurt. Met thanatopraxie worden de lichaamseigen vloeistoffen vervangen door een conserverende vloeistof, die in het vaatstelsel wordt ingebracht. De behandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en dit kan gewoon thuis plaatsvinden. Na de thanatopraxie kan er indien gewenst samen met de familie hun dierbare worden gekleed. In onderstaande video vertel ik meer over het balsemen.
Dankbaar
De ervaringen die ik tot dusver heb gehad met de families die hiervoor hebben gekozen zijn allemaal positief. Ze zijn verbaasd over en blij met het resultaat en de manier waarop ze afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbare. Hoog tijd om hier dus eens extra aandacht aan te geven! Zodat men weet dat deze keuze is!
Wilt u meer weten over deze behandeling of vrijblijvend een gesprek over de mogelijkheden voor uw persoonlijke afscheid? Via onderstaande button kunt u contact met mij opnemen!
Over Afscheid -
Een doodgewoon magazine
Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is.
Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid.
Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.
Deel dit blog op Social Media
Marion Horvers
De mens achter De Uitvaartwens
Elke uitvaart is anders en maatwerk. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.
Werken in de uitvaart is mijn passie en een tevreden familie is de mooiste beloning. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen. Ik wilde het verschil kunnen maken in de moeilijkste periode in het leven van nabestaanden. Je kunt een afscheid één keer doen en dat moet perfect.
"Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten."