Skip to content

Uitvaartvereniging en vrije keuze

UItvaartvereniging vrije keuze

Mijn telefoon gaat. Ik krijg een aardige dame aan de telefoon. Ze geeft aan, dat ze lid is van een uitvaartvereniging, maar dat ze graag haar afscheid door mij wil laten verzorgen. Ze vraagt wat de mogelijkheden zijn en of ze bij een lidmaatschap van een uitvaartvereniging een vrije keuze heeft.

Onduidelijkheid

Ik vraag haar van welke uitvaartvereniging ze lid is en zoek meteen op mijn laptop naar meer informatie over de vereniging. Wat staat er vermeld op hun site? De vereniging in kwestie heeft een website met veel informatie en zelfs een pagina met “meest gestelde vragen”. Ik vertel haar wat ik aan het doen ben en ze lacht kort. Ze antwoordt dat ze zelf ook al op de site heeft gekeken en daar niet het antwoord heeft gekregen dat ze zocht. Bij de pagina waarop ik kijk staat deze vraag ook niet vermeld. Terwijl deze vraag toch vaker voorkomt.

Even bellen

Ze heeft zelf al de telefoon gepakt en met de uitvaartvereniging gebeld, maar die heeft haar erop gewezen dat het niet verstandig is om te kiezen voor een andere uitvaartverzorger. De uitvaartvereniging geeft aan dat ze zelf uitvaartverzorgers bij de vereniging hebben die ook heel goed de uitvaart kunnen verzorgen. Daarna heeft ze nogmaals aangegeven dat dit niet is wat ze wil, maar komt helaas niet verder.

Vergoedingen

Ik vertel haar, dat ik slechts kan afgaan op hetgeen wat op de site staat vermeld. Sommige uitvaartverenigingen leveren diensten in de vorm van een pakket maar altijd met een maximaal bedrag. Alles wat boven dat bedrag komt, moet alsnog worden betaald. En per uitvaartvereniging verschilt de vergoeding. Ik geef aan, dat het kiezen voor De Uitvaartwens niet persé een duurdere keuze hoeft te zijn, omdat ik met andere leveranciers werk als de meeste uitvaartverenigingen. Maar ik kan niet van tevoren voorspellen hoeveel de uitvaartvereniging vergoedt als er een andere uitvaartverzorger wordt ingeschakeld. En sommige uitvaartverenigingen geven op hun site al aan, dat er geen vrije keuze is en ze niets vergoeden als er niet wordt gekozen voor één van de bij hun aangesloten uitvaartverzorgers.

Vrije keuze

Maar feitelijk zou de keuze daarover niet moeten gaan. Iedereen heeft een vrije keuze in het inschakelen van de uitvaartverzorger naar keuze, ongeacht een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging of een uitvaartverzekering. Voor het laatste afscheid mag het niet zo zijn, dat je in een keuze wordt gedwongen. En ik denk dat iedereen daar zo over denkt. En mijn ervaring is, dat een uitvaartvereniging uiteindelijk netjes hun aandeel betalen aan de familie of het in korting brengen op de rekening. Natuurlijk willen ze liever dat alles via hen verloopt, maar aan het einde doen ze meestal niet moeilijk. Dat is ook wat ik de mevrouw heb verteld toen zij mij belde. In onderstaande video vertel ik meer over de vrije keuze voor een uitvaartverzorger.

Wilt u meer weten over hoeveel het u zou kosten als de uitvaartvereniging de uitvaart zoals u die voor ogen heeft zou verzorgen? Vraag een prijsopgave bij hun op. Vraag ter vergelijking ook een offerte op via onderstaande knop. Zo kunt u vergelijken en uw eigen (vrije) keuze maken!

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”