Skip to content

Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze vorm van begraven krijgt steeds meer de voorkeur als men voor begraven kiest. In Koedijk (Alkmaar) opent binnenkort ook een natuurbegraafplaats, het Geestmerloo. Tijd om wat aandacht te geven aan deze vorm van uitvaart.

Natuur begraven is zoals de naam al aangeeft een natuurlijke manier van begraven. Er is sprake van eeuwige grafrust, het graf wordt dus nooit geruimd en grafrechten hoeven niet te worden verlengd. Er wordt eenmalig een bedrag betaald voor het graf. Het is mogelijk om dit graf van tevoren al uit te zoeken en vast te leggen en ook om een plek naast elkaar te reserveren, natuurgraven zijn meestal enkele graven en worden niet heropend.

Bij een natuurbegrafenis is er de voorwaarde dat er alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. Zo moet kleding van de overledene en ook de kist of mand van afbreekbaar en natuurlijk materiaal zijn. Het balsemen van een lichaam is wel toegestaan, omdat de balseming slechts een korte periode aanhoudt. Na de begrafenis is het de bedoeling dat het graf weer opgaat in de natuur. Het is dan ook niet toegestaan om grafbedekking aan te brengen. Op het graf wordt enkel een boomschijf neergelegd met naam van de overledene of wat de nabestaanden hierin wensen. Ook deze boomschijf vergaat in de verloop van tijd. Nabestaanden krijgen coördinaten van de plek waar hun dierbare is begraven, om zo altijd de plek terug te kunnen vinden. Vanzelfsprekend mogen de bloemen die tijdens de uitvaart mee gaan, daar wel blijven liggen. Na ongeveer 14 dagen worden deze opgeruimd door de begraafplaats.

Het is een fijn idee, dat er eeuwige grafrust mogelijk is. Terug naar de natuur en geen druk voor nabestaanden om na een periode van grafrust na te moeten denken of dit verlengd moet worden en soms vanwege de hoge kosten de nare keuze moeten maken om een graf niet langer voort te zetten. Dit valt weg bij een natuurgraf.

Bent u nieuwsgierig geworden? Kijkt u dan op de site van de natuurbegraafplaats: www.natuurbegraafplaats-geestmerloo.nl

Wilt u meer informatie of een kijkje nemen op de begraafplaats? Neemt u gerust contact met mij op. Het is mogelijk om geheel vrijblijvend samen een bezoek te brengen en te ervaren of dit wellicht iets is wat bij u past. Het is dan ook mogelijk om alvast een plek te reserveren.


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”