Skip to content

Het effect van corona op een uitvaart

De afgelopen weken zijn ook voor de uitvaart de regels weer aangescherpt. Ineens weer terug naar die 30 personen en niet meer. Een situatie waar we met zijn allen niet op hoopten maar die wederom weer zorgde voor prachtige, intieme uitvaarten. Families die in deze periode met een overlijden te maken krijgen blijken vaak een enorme veerkracht te hebben en zich neer te kunnen leggen bij hoe de situatie is.

Met extra spanning heb ik de persconferentie van dinsdag avond gevolgd. Bezig met de uitvaart van iemand die te jong is overleden met een jong gezin en een hele grote familie eromheen. Voor een uitvaart met 30 personen moesten ze dan binnen de familiemensen uit gaan sluiten. Dealen met deze frustratie, los van het verdriet van het verlies van hun dierbare, bracht behoorlijk wat spanning mee. Overleg met de veiligheidsregio over een eventuele ontheffing om toch de hele familie aanwezig te kunnen laten zijn leverde helaas niets op. De eerder gecommuniceerde uitwijkmogelijkheid dat er een uitzondering gemaakt kon worden bij grote families bleek helaas in deze regio niet mogelijk te zijn. En daar sta je dan, ook ik zat met mijn handen in het haar. Wat gunde ik het deze familie dat de regels versoepeld zouden worden.

Ik heb nog een post op facebook gedaan in een besloten groep met collega uitvaartverzorgers die stuk voor stuk allemaal probeerden mee te denken. Dinsdag had ik telefonisch overleg met de manager van het crematorium in Heerhugowaard. Ik vroeg haar of zij nog tips had hoe ik het toch voor elkaar kan krijgen dat deze familie compleet afscheid kon nemen. Zij toonde zich zeer betrokken en dacht met mij mee over wat voor argumenten ik nog mee kon nemen naar de veiligheidsregio. Maar dat bleek gelukkig niet meer nodig.

Direct na de persconferentie ging mijn telefoon. Dit was de manager van het crematorium die mij meteen wilde laten weten dat het weer mogelijk was om met meer personen afscheid te nemen. Wat een betrokkenheid! Ik vind het geweldig! Meteen heb ik de familie op de hoogte gesteld. De opluchting is groot het afscheid kan plaatsvinden zoals zij het voor ogen hebben en de kaarten kunnen nu verstuurd worden. Daar hadden we nog even mee gewacht. De vrienden van de kinderen, die heel belangrijk zijn om hun te steunen, kunnen gewoon aanwezig zijn.

Ik ben dankbaar te mogen ervaren, dat we binnen de uitvaartbranche als collega’s elkaar willen helpen. We hebben samen namelijk maar één doel: families het beste en mooiste afscheid wat maar mogelijk is!


Naar contact

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”