Skip to content

Het effect van corona op een uitvaart

De afgelopen weken zijn ook voor de uitvaart de regels weer aangescherpt. Ineens weer terug naar die 30 personen en niet meer. Een situatie waar we met zijn allen niet op hoopten maar die wederom weer zorgde voor prachtige, intieme uitvaarten. Families die in deze periode met een overlijden te maken krijgen blijken vaak een enorme veerkracht te hebben en zich neer te kunnen leggen bij hoe de situatie is.

Met extra spanning heb ik de persconferentie van dinsdag avond gevolgd. Bezig met de uitvaart van iemand die te jong is overleden met een jong gezin en een hele grote familie eromheen. Voor een uitvaart met 30 personen moesten ze dan binnen de familiemensen uit gaan sluiten. Dealen met deze frustratie, los van het verdriet van het verlies van hun dierbare, bracht behoorlijk wat spanning mee. Overleg met de veiligheidsregio over een eventuele ontheffing om toch de hele familie aanwezig te kunnen laten zijn leverde helaas niets op. De eerder gecommuniceerde uitwijkmogelijkheid dat er een uitzondering gemaakt kon worden bij grote families bleek helaas in deze regio niet mogelijk te zijn. En daar sta je dan, ook ik zat met mijn handen in het haar. Wat gunde ik het deze familie dat de regels versoepeld zouden worden.

Ik heb nog een post op facebook gedaan in een besloten groep met collega uitvaartverzorgers die stuk voor stuk allemaal probeerden mee te denken. Dinsdag had ik telefonisch overleg met de manager van het crematorium in Heerhugowaard. Ik vroeg haar of zij nog tips had hoe ik het toch voor elkaar kan krijgen dat deze familie compleet afscheid kon nemen. Zij toonde zich zeer betrokken en dacht met mij mee over wat voor argumenten ik nog mee kon nemen naar de veiligheidsregio. Maar dat bleek gelukkig niet meer nodig.

Direct na de persconferentie ging mijn telefoon. Dit was de manager van het crematorium die mij meteen wilde laten weten dat het weer mogelijk was om met meer personen afscheid te nemen. Wat een betrokkenheid! Ik vind het geweldig! Meteen heb ik de familie op de hoogte gesteld. De opluchting is groot het afscheid kan plaatsvinden zoals zij het voor ogen hebben en de kaarten kunnen nu verstuurd worden. Daar hadden we nog even mee gewacht. De vrienden van de kinderen, die heel belangrijk zijn om hun te steunen, kunnen gewoon aanwezig zijn.

Ik ben dankbaar te mogen ervaren, dat we binnen de uitvaartbranche als collega’s elkaar willen helpen. We hebben samen namelijk maar één doel: families het beste en mooiste afscheid wat maar mogelijk is!