Skip to content

Gedeeltelijke lockdown

Met spanning keek ook ik dinsdagavond naar de persconferentie. Eerder die dag had ik al contact met diverse collega’s in het vak en allemaal vreesden wij hetzelfde. De nieuwe maatregelen zouden ook de uitvaarten hard gaan raken. Maar gelukkig is dat niet zo. Er is besloten om de huidige maatregelen voor de uitvaarten te handhaven en ze dus uit te zonderen van de strenge maatregelen rond groepsgrootte en horeca. En dat is een grote opluchting, maar dat betekent helaas niet dat alles nog kan.

In deze regio komt het vaak voor dat een overleden dierbare thuis wordt opgebaard. En dit kan natuurlijk nog steeds, maar condoleance aan huis, hoe gedoseerd ook, is nu niet toegestaan. Maximaal 3 mensen per dag ontvangen geldt helaas ook bij een thuisopbaring. Is de condoleance op een andere plek dan in huis, dan geldt er weer een uitzonderingsregel.

De maximale groepsgrootte voor een uitvaart is nog steeds afhankelijk van de locatie waar de uitvaart plaats vindt. De uitvaartcentra mogen als enige nog horeca aanbieden. Wel worden de regels ook in de uitvaarcentra strenger ten aanzien van het dragen van een mondkapje. En dit is prima. Want afscheid nemen van een overleden dierbare is heel erg belangrijk en dat hiervoor door de regering een uitzondering wordt gemaakt, kan ik alleen maar toejuichen. Maar dan moeten we ons ook aan de regels houden om dit zo te houden.

Samen met families kijken we per situatie wat het maximaal haalbare is voor de uitvaart van hun dierbare. Want we worden met elkaar ook creatief met het bedenken van mooie nieuwe initiatieven en daarbij toch de coronaregels te respecteren. En we zetten samen nog steeds een persoonlijk en uniek afscheid neer.

Maar ook bij uitvaarten geldt, blijf thuis als je klachten hebt en als je tot een risicogroep behoort, denk dan goed na of het verstandig is om te gaan. Denk aan jezelf en denk ook aan het welzijn van anderen. Een livestream is niet hetzelfde als persoonlijk aanwezig zijn, maar biedt de mogelijkheid om de plechtigheid toch te kunnen volgen en de mooie afscheidswoorden te horen. Dus als de familie deze mogelijkheid biedt, is dit wellicht een mooi alternatief.

Ik ben er van overtuigd dat als iedereen de komende tijd de huidige regels respecteert en zich hiernaar gedraagt, ook deze situatie weer beter wordt. Helaas kan het iedereen overkomen dat er (plotseling) afscheid genomen moet worden van een dierbare. En iedereen wil graag afscheid nemen zoals zij dat hebben bedacht. Het is en blijft mijn Wens dat dit voor iedereen mogelijk blijft!


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”