Skip to content

Je lichaam schenken aan de wetenschap na overlijden

lichaam schenken wetenschap

Deze week begeleid ik een familie, waarvan de overledene ervoor had gekozen om na zijn overlijden zijn lichaam te schenken aan de wetenschap. In april van vorig jaar had ik een gesprek met hem en zijn vrouw over deze wens. Toen was hij nog volledig gezond. Al langere tijd is er meer aanbod dan vraag en we bespraken wij de mogelijkheid voor als zijn wens niet in vervulling kon gaan. Er zijn meer mensen die worstelen met deze keuze, de aanleiding hiervoor is divers. Als men ongeneeslijk ziek is, wil men soms graag bijdragen aan een mogelijke oplossing voor de genezing van hun ziekte. Bij een zeldzame ziekte is er vaker die keuze om het lichaam aan de wetenschap te doneren. Een tweede reden voor deze keuze kan zijn, dat men gewoonweg niets heeft met afscheid en een uitvaartplechtigheid.

Maar wat als het aanbod groter is dan de vraag?

Ik spreek vaker met families over de keuzes die er dan zijn. Vaak denkt men: ok, haal mij maar op en breng mij rechtstreeks naar het crematorium. Maar dit is helaas niet mogelijk. De Wet op de Lijkbezorging schrijft voor dat er tenminste 36 uur tussen het moment van overlijden en de uitvaart moet zitten. Dus na 36 uur kunnen we dit meestal wel realiseren, maar mocht iemand op vrijdag laat in de middag of de avond overlijden, lukt dit vaak niet. Om een uitvaart te kunnen laten plaatsvinden, moet toestemming komen van de gemeente van het overlijden, deze geeft een verlof af tot begraven of cremeren. En gemeentes zijn gesloten in het weekend. Daarnaast is het op veel plaatsen nog niet mogelijk om op zondag te cremeren of te begraven.

Als een lichaam niet gedoneerd kan worden, kiezen de nabestaanden vaak voor een stille crematie, een afscheid zonder aanwezigheid van de nabestaanden. De familie neemt na het overlijden afscheid en daarna halen we de overledene op en brengen deze over naar ons mortuarium en plannen de crematie of begrafenis op het eerst mogelijke moment. Ik informeer de families over elke stap die ik neem hierin, zodat ze wel volledig op de hoogte zijn van wat er wanneer gebeurt. Deze vorm van afscheid is een bewuste keuze.

Ook de meneer die afgelopen week is overleden, had hiervoor gekozen. En na zijn overlijden bleek zijn wens tot donatie helaas niet mogelijk. Zijn nabestaanden hadden toch behoefte aan een afscheid, waar ze bij konden zijn. En dus was er sober maar mooi afscheid in het crematorium. En zo kan het ook gaan.

Wilt u meer weten over unieke keuzes en de mogelijkheden die bij u en uw nabestaanden passen? Neem dan gerust contact met mij op!

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”