Skip to content

Er is lang over gesproken en nu is het dan zover dat we in de 2e coronagolf terecht zijn gekomen en onze vrijheden weer worden beperkt. Als uitvaartverzorger kijk ik elke keer met de nodige spanning naar een nieuwe persconferentie. Want met uitvaarten terug naar hoe het een tijd is geweest, met 30 personen, dat willen we niet. En gelukkig is dat ook nog niet gebeurd, al kan dit zomaar veranderen als het aantal besmettingen maar blijft toenemen. Ik kijk met lede ogen toe, hoe veel mensen nog steeds het virus niet serieus lijken te nemen. Ondanks het dringende advies een mondkapje te dragen in winkels, ben ik vaak de enige die dat doet. Deze week werd ik zelfs uitgelachen door een stel jongeren in de supermarkt. Ze zeiden letterlijk: kijk die eens belachelijk doen, heb je aandacht nodig of zo? En dat terwijl ze met een groep bij elkaar stonden op nog geen meter afstand van elkaar. En straks is het hun opa of moeder die overlijdt en worden ze geconfronteerd met de beperkingen bij het afscheid. Want die zijn er nog steeds. Begrijpen ze het dan wel?

En wat zijn op dit moment de beperkingen? In de diverse afscheidsruimtes bedoelt voor uitvaarten, is per locatie een maximaal aantal aanwezigen ingesteld. Dit is nog hetzelfde als voor de tweede golf, maar wel met het dringende advies om een mondkapje te dragen voor alle aanwezigen. Geen verplichting, maar wel een dringend verzoek. Ook de medewerkers van de locatie dragen een mondkapje. Eenmaal zittend in de aula of de koffiekamer, mag het mondkapje af, maar zodra er weer gelopen wordt, is het verzoek om deze weer op te doen. Sprekers in de aula wordt geadviseerd hun mondkapje tijdens het spreken af te doen. Ook staan in de koffiekamer is niet toegestaan, er wordt gevraagd om aan een tafel te gaan zitten en daar zoveel mogelijk te blijven zitten. Dit maakt een condoleance minder spontaan, maar daar worden we ook steeds creatiever in. Afstand houden blijft het dringende advies. Ik ben zelf allang blij, dat er nog altijd meer mogelijk is bij uitvaarten. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, kan dit hopelijk ook zo blijven. We doen het met zijn allen.

Dus hierbij mijn oproep aan iedereen: Al lijkt het virus een ver van je bed show, het is er echt! Respecteer de regels en houd je eraan, het kan jou of jouw dierbaren ook overkomen. Dan hoop je ook dat er bij het afscheid zoveel mogelijk dierbaren kunnen zijn om jou te steunen in jouw verdriet.


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”