Skip to content

Als uw dierbare is overleden

Als uw dierbare is overleden, moet er veel geregeld worden. Maar hoe snel moet dit allemaal? Graag vertel ik u daar meer over. Wat belangrijk is, is dat na het overlijden, als dat thuis plaats vindt, de huisarts gebeld moet worden om te schouwen. In verpleeghuizen en hospices neemt het personeel dit voor haar rekening.

De schouw is belangrijk om de volgende noodzakelijke stappen te kunnen nemen, een uitvaartverzorger mag pas wat doen, als de arts het overlijden heeft bevestigd. Het is echter niet zo, dat dit allemaal binnen een uur moet plaatsvinden. Ik adviseer families altijd: rustig aan, wen even aan de nieuwe situatie, dat de dierbare er niet meer is. Er hoeft ook niet direct een uitvaartverzorger aan tafel te zitten. Als het overlijden onverwacht komt, moet de keuze vaak nog gemaakt worden. Neem dan even de tijd om u te oriënteren op de keuze. Het is immers belangrijk dat er een klik is met de persoon die komt en het eerste contact goed voelt, de band met de uitvaartverzorger is hecht gedurende de periode tussen het overlijden en de uitvaart. Ik zeg altijd, het gevoel moet kloppen. Zo niet, schakel dan een ander in! Dat mag en kan! De herinnering aan het overlijden en de uitvaart moet niet een nasmaak hebben, dat het contact met de uitvaartverzorger niet goed was. Dat blijft namelijk altijd de herinnering verstoren.

Als uw dierbare in het ziekenhuis overlijdt, dan heeft u zelfs wat meer tijd om u te oriënteren. Het is vandaag de dag heel normaal om een aantal ondernemers te polsen op hun tarieven en dienstverlening. In het ziekenhuis geldt voor de eerste 24 uur een standaardtarief voor het mortuarium. Het is wel aan te raden, om uw dierbare binnen 24 uur op te laten halen door de uitvaartorganisatie van uw keuze, na 24 uur stijgt het tarief van mortuarium van het ziekenhuis snel. Het ziekenhuis wil nog wel eens aan nabestaanden een folder meegeven, waarin al een telefoonnummer van een ondernemer staat vermeld. Weet dat u altijd zelf de keuze mag maken, welke onderneming u inschakelt. U bent niet verplicht om wat het ziekenhuis u meegeeft ook te volgen.

Als de schouwarts is geweest en de keuze is gemaakt voor de uitvaartverzorger, dan begint het regelen. Overleg met de uitvaartverzorger hoe laat deze komt. Er is geen haast. Het mag best pas een aantal uren na het overlijden.

Volgende week vertel ik meer over de belangrijkste regelzaken op de dag van het overlijden.


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”