Skip to content

Afscheid in december

2020 is in alle opzichten een bijzonder jaar, maar staat natuurlijk in het teken van het coronavirus. Daar is het woord weer. We willen het er eigenlijk niet meer over hebben, maar het beheerst ons leven. In deze donkere decembermaand is het meer dan ooit aanwezig. Zo bewees ook de persconferentie weer dinsdagavond, alle hoop dat er versoepeling van de maatregelen komt is nu vervlogen.

December is een maand, waarin het verlies van een dierbare zo vlak voor de feestdagen extra hard aankomt. Nauwelijks bekomen van het verlies komt men in de feestelijkheden van deze maand terecht, terwijl dat vaak het laatste is waar men behoefte aan heeft. Vaak hoor ik: we maken er maar het beste van en gelukkig zit niemand alleen deze dagen, maar soms is er dan juist de wens om niemand te zien en het liefst in bed te blijven en hopen dat het allemaal snel voorbij is.

Dan heeft iedereen het over deze eerste kerst zonder de dierbare. Maar dat is vaak ook een groot misverstand. Want voor de families die ik vorig jaar rond deze periode heb mogen bijstaan in het afscheid van hun dierbare wordt dit de eerste bewuste kerst met een lege plek aan tafel. Ze worden nu gedwongen om deze dagen anders door te brengen dat ze zouden willen, dat geldt voor iedereen, maar juist als iemand er niet meer is, is er vaak de behoefte om dit gemis met elkaar te delen. Dus keuzes maken, daar waar je dat niet wilt.

Ook deze maand sta ik families weer bij in het verlies van hun dierbare, soms is dat verlies plotseling en soms weet men al heel lang dat het eraan zit te komen. Zo ook een mevrouw die komende vrijdag bewust uit het leven stapt en deze keuze al een aantal maanden terug heeft genomen. Ze is ziek en kan het niet meer opbrengen om nog bij haar familie te blijven tot na de feestdagen. Haar afscheid heeft ze zelf helemaal geregisseerd, de kaart is klaar, de locatie gereserveerd en het draaiboek gereed. Ze weet exact wat er gaat gebeuren en hoopt hiermee haar nabestaanden te ontlasten, haar afscheid vindt vlak voor kerst plaats.

Voor haar nabestaanden heb ik een kaart klaar liggen, waarmee ik probeer met woorden hun een hart onder de riem te steken in deze maand. Net als voor iedereen die ik tot nu toe heb mogen bijstaan. Zeker dit jaar, waarbij we met woorden warmte en liefde proberen te geven. Ik hoop voor iedereen die iemand moet missen op heel veel liefdevolle kaartjes dit jaar!


Naar contact

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”