Skip to content

Lockdown

Een lockdown en een avondklok, dat is waar we ons nu in bevinden. Afgelopen week is de avondklok ingegaan en mogen we na 21.00 uur niet meer buiten komen, tenzij er een goede reden is. Naar aan familie toegaan, die net een dierbare heeft verloren is gelukkig een goede reden. Geen zorgen dus dat wij als uitvaartbegeleiders niet meer naar u toe mogen komen.

Maar ook voor de uitvaart zijn de regels de afgelopen week wederom aangescherpt. En dat maakt het toch weer een uitdaging. Want vaak wil een partner of andere directe familie hun geliefde die is overleden thuis opbaren. Maar wat betekent dat nu dan voor bezoek? Helaas geldt ook in deze situatie dat er momenteel maar één bezoeker per dag is toegestaan. En ik realiseer mij dat dat natuurlijk niet te doen is. In deze tijd wil je tenminste als familie samen komen en samen kunnen rouwen om het verlies. Iedereen is zich inmiddels wel doordrongen van de risico’s van corona, zeker als je te maken krijgt met verlies. Want dan komen alle beperkingen voor het afscheid keihard binnen. Dus ik laat dit vaak ook op zijn beloop, de familie is verstandig genoeg om hierin keuzes te maken en een huis vol bezoek te vermijden.

Maar een condoleance aan huis is op dit moment helaas echt niet meer mogelijk. Hiervoor kunnen we gelukkig nog wel in een uitvaartcentrum terecht, maar ook daar is de beschikbaarheid helaas beperkt. En zo blijven rouwende families constant keuzes maken en worden ze daarin soms zelfs voorbij gesneld.

Zo begeleidde ik vorige week een familie die afscheid moesten nemen van hun man, vader en opa. Ik had met hun een voorbespreking een aantal dagen voor het overlijden. Ze hadden een voorkeur voor een locatie dicht bij huis voor het afscheid en ik heb voor hun naar de mogelijkheden geïnformeerd. Een dag later werd de locatie gesloten voor uitvaarten op last van de gemeente. Dus de familie koos ervoor om uit te wijken naar Schagen, daar konden gelukkig meer belangstellenden zijn. Op het moment van het overlijden was de persconferentie gaande waarin de aantallen werden teruggeschroefd. De familie realiseerde zich dat het niet anders was. Helaas bleek in Schagen geen ruimte meer voor het afscheid zoals zij dit graag wilden en uiteindelijk werd er uitgeweken naar Heerhugowaard, met een livestream erbij. Zij hebben hun wensen dus constant moeten bijstellen. Ik ben blij dat ze in ieder geval wel terug kijken op een mooi en liefdevol afscheid.

We moeten nog even volhouden, het is niet anders…