Skip to content

Het regelen van een uitvaart

Na de hectiek van de dag van het overlijden, volgt een week waarin nog veel besluiten worden genomen. Als ik de dag na het overlijden weer binnen stap bij de familie is mijn eerste vraag altijd: hoe was de nachtrust? Vaak is men zo uitgeput van alle emoties, dat de nacht na het overlijden vaak wel genoeg slaap wordt verkregen, later in de week neemt dat weer wat af, het besef komt met de dagen dat hun dierbare er echt niet meer is.

Daarnaast in deze coronatijd bij grote families ook de keuze wie er wordt uitgenodigd voor het afscheid, omdat op elke locatie nu een maximaal aantal personen is ingesteld. Als de kaart is gelukt en naar de drukker, begint het schrijven van de enveloppen, die ik altijd al bij mij heb. Als de kaart er dan is, hoeft deze alleen nog in de envelop en is het geheel op tijd bij de post. Ik adviseer families altijd een kaart naar zichzelf mee te sturen in de verzamelenvelop. Als zij de volgende dag de kaart krijgen, kun je ervan uitgaan, dan de gehele zending netjes is bezorgd. Want mocht dat niet gebeuren, dan is het zaak om iedereen telefonisch te informeren over de dag van de uitvaart. Gelukkig komt dat zelden voor!

De volgende stap is nadenken over de invulling van het afscheid, wie gaat er spreken, welke muziek willen we horen, is het een religieuze dienst en moet er een voorganger ingeschakeld worden. Wordt het een mix van beiden? Hoe gaan we naar de uitvaartlocaties toe? Met de auto en welke kleur of toch een bus, boot of (loop)koets, etc.?

En wat willen we serveren aan onze gasten na afloop en waar willen we dat? Ook dat blijkt vaak een lastige keuze, ik merk dat families het de belangstellenden die voor hun komen heel erg naar hun zin willen maken en soms willen overladen met eten en drinken en daarmee sterk oplopende kosten. Ik probeer dan mee te geven, dat het daar helemaal niet om gaat en dat men daarvoor niet komt. Zeker als het budget beperkt is, mag het ook eenvoudig zijn. En dan is er heus meer dan alleen het standaard plakje cake!

Heeft u zelf al ideeën over de invulling van uw afscheid of juist helemaal nog niet? In het boekje “Mijn persoonlijke uitvaartwensen” kunt u uw wensen kwijt en inspiratie opdoen. Wilt u dit boekje gratis ontvangen? Stuur mijn dan een e-mail met uw adresgegevens!


Heeft u een vraag?

Over afscheid – een doodgewoon magazine

Sinds ik in dit prachtige vak ben gestart merk ik dat ik veel behoefte heb om te vertellen over mijn werk en over alles wat er mogelijk is. 

Sinds anderhalve jaar heb ik mijn eigen column in de plaatselijke krant en vertel ik elke week over wat mij bezig houdt, maar probeer ik vooral ook informatief te zijn. Want als gewone burger heb je eigenlijk (gelukkig) geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan bij een afscheid. 

Met dit magazine wil ik het taboe rond de dood en afscheid doorbreken. Door op een laagdrempelige manier de lezers kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is. Dit doe ik samen met de collega’s uit het vak, in dit doodgewone magazine vertellen we ons verhaal.

Deel dit blog op Social Media

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Marion Horvers
de mens achter De Uitvaartwens

Elke uitvaart is anders. Soms een grote uitdaging en soms helder en concreet. Mijn doel is om met de nabestaanden, voor alle dierbaren een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gaat over degene die er niet meer is. Ieder mens is uniek, dus iedere uitvaart ook. En voor ieder budget is er een mooie, persoonlijke en unieke uitvaart te organiseren.

 

Werken in de uitvaart is mijn passie en is hetgeen waar mijn hart van gaat stralen wanneer ik zie dat mensen precies de uitvaart krijgen die zij voor ogen hadden. De uitvaart van mijn schoonmoeder was voor mij het begin van dit mooie vak. De uitvaartverzorgster stond ons bij op zo een warme en fijne manier dat voor mij duidelijk werd dat dit was wat ik ook wilde doen.

“Ik organiseer de laatste reis waar je geen annuleringsverzekering voor kan afsluiten.”