Skip to content

Begraven in de natuur 2

Vorige week heb ik deze column gewijd aan de mogelijkheid voor het begraven in de natuur en de nieuwe natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk. Ik heb naar aanleiding van deze columns veel vragen gekregen en dat geeft genoeg stof voor nog een aanvullende column over deze mooie manier van afscheid. Deze week heb ik wederom de begraafplaats bezocht en een rondleiding en toelichting gekregen van de manager daar.

Want past natuurbegraven bij iedereen? Mijn eerste ingeving als antwoord is ja. Het is voor iedereen geschikt. Ik denk wel dat de keuze hiervoor een bewuste is. Terug naar de natuur is een reden die ik vaak hoor en de liefde voor natuur.

En veel is mogelijk met het begraven in de natuur, maar natuurlijk niet alles. Zo moet het omhulsel waarin de overledene wordt begraven afbreekbaar zijn. Dit geldt ook voor de kleding, dit moet van katoen of linnen zijn. Bijvoorbeeld: Panty’s vergaan niet, dus die zijn niet toegestaan. Een kist van MDF ook niet, massief onbehandeld hout, riet, bamboe of een (naturel) opbaarplank met wade (van katoen) zijn de mogelijke keuzes.

Het is belangrijk dat de begrafenis geen nadelig effect heeft op de natuur en dat de bodem verontreinigt kan raken. Waar er met een begrafenis op een reguliere begraafplaats of een crematie vaak wordt gekozen om nog een aantal dingen “mee te geven” in de kist, is dit bij natuurbegraven niet zo vanzelfsprekend. De manager van Geestmerloo kon dit in ons gesprek goed verwoorden. Hij gaf als voorbeeld het meegeven van een lievelingsboek, dit lijkt onschuldig, maar in een boek zit inkt en in de kaft plastic, beiden grondstoffen die je liever niet wilt bij een dergelijke begrafenis. Maar ook met het verzorgen van de overledene maken we gebruik van materialen die (nu nog) niet biologisch afbreekbaar zijn.

Helemaal voorkomen dat deze materialen meegaan, kunnen we nu niet. We gaan ervan uit, dat iedereen hierin zijn of haar gezond verstand gebruikt en kiest voor de natuur. Er vindt echt geen controle plaats op de begraafplaats of er wellicht items zijn die niet mee mogen. Dit is ook weer een kwestie van onderling vertrouwen. En ik denk dat het in de meeste gevallen wel goed gaat.

Natuurbegraven is ook nog in Nederland vrij nieuw en gelukkig ontdekken we met elkaar steeds meer. Ik ben ervan overtuigd dat voor alle materialen die wij gebruiken afbreekbare varianten in de markt komen om het echt goed te kunnen doen.